СЗО ги објави најновите сознанија и препораки за „Омикрон“

СЗО ги објави најновите сознанија и препораки за „Омикрон“

Видот Омикрон веројатно ќе се шири на меѓународно ниво, што би можело да претставува „многу висок“ глобален ризик, соопшти Светската здравствена организација.

Сепак, во најновото соопштение се нагласува дека сè уште не е јасно дали Омикрон е попренослив (на пр., полесно се пренесува од човек на човек) во споредба со другите варијанти, вклучително и Делта. Иако бројот на луѓе кои се позитивни на е зголемен во делови на Јужна Африка погодени од оваа варијанта, во тек се епидемиолошки студии за да се разбере дали тоа е токму поради Омикрон или и поради други фактори.

„Омикрон има голем број мутации, од кои некои се загрижувачки поради нивното потенцијално влијание врз текот на пандемијата“, додаваат од СЗО.

КАКВА ФОРМА НА БОЛЕСТА НОСИ „ОМИКРОН“?

Во моментов нема информации кои сугерираат дека симптомите поврзани со Омикрон се различни од оние од другите варијанти, се наведува во соопштението од СЗО. Првичните пријавени инфекции се меѓу  студенти – помлади луѓе кои имаат афинитет кон поблага форма на болеста, но разбирањето на степенот на сериозност на варијантата Омикрон ќе трае од денови до неколку недели, соопштуваат од СЗО.

Прелиминарните докази сугерираат дека може да има зголемен ризик од реинфекција со Омикрон т.е., луѓето кои претходно имале КОВИД-19 би можеле полесно да се реинфицираат со Омикрон, во споредба со другите варијанти, но, како што велат од СЗО и овие информации сѐ уште се ограничени. Од Меѓународната здравствена организација повеќе информации за оваа тема очекуваат во наредните денови и недели.

Првата препорака до земјите-членки на таа организација е да ги прилагодат „мерките за меѓународно патување“, наведувајќи дека наскоро ќе бидат издадени подетални упатства.

Најефективните чекори што поединците можат да ги преземат за да го намалат ширењето на вирусот е да држат физичко растојание од најмалку 1 метар од другите; носете добро прилагодена маска; отворени прозорци за да се подобри вентилацијата; избегнувајте слабо проветрени или преполни простори; чувајте ги рацете чисти; кашлате или кивате во свиткан лакт и вакцинирајте се кога ќе ви дојде редот, порачуваат од СЗО.

СЗО работи со своите партнери за да го разбере потенцијалното влијание на оваа варијанта врз нашите постоечки контрамерки, вклучително и вакцините. Вакцините остануваат клучни за намалување на тешките болести и смртноста, вклучително и против доминантната циркулирачка варијанта, Делта.