ОН: Околу 5,7 милиони Пакистанци ќе се соочат со сериозна криза со храната поради поплавите

ОН: Околу 5,7 милиони Пакистанци ќе се соочат со сериозна криза со храната поради поплавите

Обединетите Нации предупредија дека околу 5,7 милиони Пакистанци ќе се соочат со сериозна криза со храната во наредните три месеци, поради поплавите што ја погодија земјата. Пакистанската национална управа за справување со катастрофи соопшти оти во поплавите, предизвикани од обилните монсунски дождови, загинаа 1.695 лица, а погодени се 33 милиони луѓе.

Оштетени се над два милиона домови, а раселени се стотици илјади луѓе, кои сега живеат во шатори или во импровизирани куќарки. Канцеларијата на ОН за координација со хуманитарни прашања во својот најнов извештај наведе дека очекува последиците од поплавите да бидат влошување на сиромаштијата во Пакистан.

Според извештајот, 5,7 милиони лица во подрачјата погодени од поплавите, ќе се соочат со криза поврзана со храна.

 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.