Извештај на ЕУ: Речиси 400.000 смртни случаи во Европа во 2021 година поради загаден воздух

Извештај на ЕУ: Речиси 400.000 смртни случаи во Европа во 2021 година поради загаден воздух

Речиси 400.000 смртни случаи во Европа во 2021 година се припишуваат на загадувањето на воздухот, а некои од нив би можеле да се избегнат доколку загадувачите намалат нивоа до препорачани од Светската здравствена организација (СЗО), се вели во извештајот објавен од Европската унија.

Европската агенција за животна средина (ЕЕА) посочи дека во рамките на ЕУ, загадувањето предизвикано од ситни честички (PM2.5), кое особено ги погодува луѓето со срцеви заболувања, е причинител за 253.000 смртни случаи во 2021 година. Загадувањето со азот диоксид (NO2), најштетен за луѓето со дијабетес, резултирало со 52.000 смртни случаи, а краткорочната изложеност на озон (О3) резултираше со 22.000 смртни случаи.

Ако се додадат голем број европски земји надвор од ЕУ - загадениот воздух е одговорен за речиси 389.000 смртни случаи во Европа, се вели во извештајот на ЕЕА за 2021 година објавен денеска.

„Концентрацијата на загадувачи на воздухот во 2021 година остана многу повисока од нивоата препорачани од СЗО во нејзините упатства за квалитетот на воздухот“, се вели во извештајот на ЕЕА.

„Намалувањето на загадувањето на воздухот до овие регулаторни вредности ќе спречи голем број смртни случаи во земјите-членки на ЕУ“, се додава во извештајот.

Најголем број смртни случаи од ситни честички во 2021 година се забележани во Полска, Италија и Германија, додека северноевропските земји како Исланд, скандинавските земји и Естонија имаат најмал број.

 

 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.