НАСА по вторпат го откажа лансирањето на ракетата „Артемис 1“

НАСА по вторпат го откажа лансирањето на ракетата „Артемис 1“

НАСА во саботата го откажа својот нов обид да ја лансира револуционерната ракета кон Месечината „Артемис 1“, откако не успеа да го спречи истекувањето на гориво откриено за време на полнењето. Тоа беше втор пат за пет дена техничките проблеми да го задржат леталото на лансирната рампа.

Менаџерите на мисијата чекаа до крајот на одбројувањето за да го откажат лансирањето по неуспехот на неколку заобиколувања за да се обидат да го спречат истекувањето на течен водород во основната фаза на ракетата Space Launch System (СЛС).

Не беше веднаш јасно дали американската вселенска агенција ќе може да направи поправки на лансирната рампа навреме за да го исполни следниот резервен датум за лансирање во понеделник, или дали „Артемис“ ќе треба да се врати во хангарот за склопување за позначајни поправки.

Таквото сценарио дополнително ќе го одложи првиот пробен лет на првата мисија на човештвото на Месечината способна за екипаж во последните 50 години барем до средината на овој месец.

Директорот на лансирањето на „Артемис“ на НАСА, Чарли Блеквел-Томпсон, се согласи со препораката на тимот за системи за гориво и го откажа лансирањето во 11.20 часот по локално време со 2 часа и 29 минути до одбројувањето.

Истекувањето на горивото, кое стана очигледно за време на раните утрински часови на резервоарот на 2,76 милиони литри течен водород и кислород, е одвоено од проблемот со ладењето на моторот што принуди да се одложи првиот обид за лансирање минатиот понеделник. Официјалните лица рекоа дека го идентификувале тој проблем како неисправен сензор, а не како проблем со системот за ладење или самиот мотор.

Но, најновиот неуспех ќе биде разочарување за агенцијата која сака да го прикаже напредокот што го постигна во враќањето на луѓето на површината на Месечината за прв пат по мисијата „Аполо 17“ во 1972 година.

 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.