„Турција е рекордер по уапсени новинари“

Според извештајот на Меѓународниот институт за печат, во Турција сеуште се уапсени над 120 новинари, што преставувасветски рекорд. Според институтот, по завршување на вонредната состојба во Турција нема никаква промена.

Поранешен советник на Ердоган: Некои новинари не ги објавуваа весниците без да добијат моја согласност за насловните страници

Поранешниот советник за односи со јавноста на Ердоган, Кемал Озтурк, алудирајќи на влијанието на Ердоган врз новинарите, изјави дека сите новинари од него барале согласност за насловните страници од весниците кои ги објавувале наредниот ден.

Турсти специјалист за стратегии: Путин поседува докази за корупцијата во Турција и воениот удар во 2016

Порфесорот по безбедносни стратегии на универзитетот National Defense University Омер Ташпинар, додека ја оценуваше средбата помеѓу Трамп и Ердоган, пренесе интересни информации во врска со руските разузнавачки служби.

Орхан Памук: Се срамиме од нашата хуманост се додека молчиме наспроти систематската неправда кон Ахмет Алтан

Нобеловецот Орхан Памук реагираше за односот на турската влада кон писателот Ахмет Алтан, кој е повторно приведен откако претходно беше ослободен по 1138 дена затвор.

Турскиот писател Ахмет Алтан е уапсен поради тоа што го напишал овој текст, само три дена од ослободување по 3.5 години затвор

Турскиот новинар и писател Ахмет Алтан беше ослободен по 3.5 години поминати во затвор.

Турција: Деца биле малтретирани во затворски ќелии

Турските власти објавија извештај каде што се тврди дека во детскиот затвор на градот Синџан се врши насилство врз децата затвореници. Во извештајот на Институтот за човекови права и еднаквост на Турција меѓу другото се тврди дека на 21 декември...

Турската полиција повторно го уапси писателот Ахмет Алтан

Турската полиција повторно го приведе Ахмет Алтан, еден од најпознатите турски писатели на денешницата, откако пред 8 дена беша ослободен по 3 годишниот притвор.

Турција: Тортурата уништи уште едно семсјство – „Ослободете ја барем мојата тешко болна мајка!“

Без законието на режимот на Ердоган продолжува да ги уништува семејствата, уништува домови и ги замаглува нивните животи.Осман Онер и неговата сопруга Мерјем се веќе три години во затвор. Нивните три деца понекогаш се вдомени кај баба им, понекогаш кај...

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија