Турскиот писател Ахмет Алтан е уапсен поради тоа што го напишал овој текст, само три дена од ослободување по 3.5 години затвор

Турскиот новинар и писател Ахмет Алтан беше ослободен по 3.5 години поминати во затвор.

Турција: Деца биле малтретирани во затворски ќелии

Турските власти објавија извештај каде што се тврди дека во детскиот затвор на градот Синџан се врши насилство врз децата затвореници. Во извештајот на Институтот за човекови права и еднаквост на Турција меѓу другото се тврди дека на 21 декември...

Турската полиција повторно го уапси писателот Ахмет Алтан

Турската полиција повторно го приведе Ахмет Алтан, еден од најпознатите турски писатели на денешницата, откако пред 8 дена беша ослободен по 3 годишниот притвор.

Турција: Тортурата уништи уште едно семсјство – „Ослободете ја барем мојата тешко болна мајка!“

Без законието на режимот на Ердоган продолжува да ги уништува семејствата, уништува домови и ги замаглува нивните животи.Осман Онер и неговата сопруга Мерјем се веќе три години во затвор. Нивните три деца понекогаш се вдомени кај баба им, понекогаш кај...

Извештај на меѓународната организација АЅТ: Продолжува насилството врз затворениците во Турција

Меѓународното здружение за човекови права со седиште во Њу Џерси, Адвокати на замолчената Турција (Advocates of Silenced Turkey - АЅТ) објави извештај во врска со тортурата врз турските граѓани во периодот по 15 јули 2016 година. Според извештајот, во периодот по...

Турција: Ослободени се писателот Ахмет Алтан и новинарката Назли Илиџак „Не можеме да се радуваме, во затворот има многу не вини луѓе и деца“

Турскиот суд донесе ослободителна пресуда за еден од познатите турски писатели Ахмет Алтан и новинарката Назли Илиџак, кои повеќе од 3 години се наоѓаат зад решетките поради обвинение за наводно членство во терористичка организација.

Државата на уапсени новинари: Турција

Со цел да се привлече внимание кон неправедните апсења на новинари во Турција, група турски активисти одржаа мирен протест на саемот за книга во Франкфурт, Германија, Истиот ден, точно 30 вооружени полицајци во Турција упаднаа во куќата на новинарката Нурџан...

Ахмет Алтан до поротниците во судницата: Немојте да им судите на идеите, тоа е невозможно

Еден од најпознатите турски писатели на денешницата Ахмет Алтан, во текот на својот говор пред поротниците во судницата ја одржа својата одбрана во судскиот процес кој се води против него за наводно поддржување на тероризам. Алтан, кој повеќе од 3...

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.