Во турските затвори има повеќе од 70 илјади ученици

Во моментов во Турција имаповеќе од 70 илјади уапсени иченици. Aко врз оваа бројка се додатат учениците кои се ослободени и учениците чија истрага сеуште трае, бројката се качи над 100 илијади.

На учениците процесот на школување сеуште е неизвесен. Итстите ученици првин добиваат дисциплинска казна, потоа се бркаат од школо. Ако во случај додека се во затвор го положат приемниот испит за факултет, имаат право факултетот да го стават на 2 годишно мирување.

„Минимална казна од 5 години“

Бидејки се бидејќи се соочуваат со сериозни обвиненија, тие се осудувани на долгорочни затворски казни. Минимална казната казна со која се соочуваат изнесува 5 години. Кога ќе се земе в предвид колку години имаат се гледа дека повеќе имаат за лежење во затвор отколку што изживеале. Кога Илхан Чомак беше 2. Година на факултет имаше 22 години, веќе 25 години е во затвор.

Причината е секогаш иста

Професор кој добил опомена од факултетот каде што работи, вака одговори на прашањето “поради која причина се притворуваат тие ученици“

“Причината е секогаш иста. Ги обвинуваат за поддршка на терористичка организација, за членство во терористичка организација но ни малку не се испитува тоа дали е така. Претседателот, на митинг по грешка да маркира некоја група на луѓе или ученици, веднаш се започнува процес. Се затвораат интернати, се притворуваат ученици. Притвор во полициска станица трае една недела, која што е ризична и недоволно безбедна, тоа знае да биде и две.

„Ослободете ги“

Членовите на Универзитетска асоцијација бараат веднаш да се ослободат учениците и да им се врати правото на школување. “Операциите низ интернати и студентски домови, за жал сеуште траат. Очигледно е дека учениците и школувањето ги гледаат како закана. Бараме да веднаш прекинат операциите, притворувањето на студенти и да се ослободат притворените ученици.“

Во кампањата организирана за студентите на Универзитет Богазичи, собрани се 20120 потписи за нивното ослободување. Во текстот со наслов “Отворена поддршка за студентите од Универзитет Богазичи“ пишува, “Ние како членови на светската академиска заедница сме против притворувањето на студентите и притисокот врз нив. Турција ја повикаваме да веднаш ги ослободи притворените студенти.“

Please publish modules in offcanvas position.