Според извештај на турското министерство за правда: Турција е еден огромен затвор

Во Турција 280 илијади лица се птирворени и осудени, а околу 700 илијади лица секој ден се потпишуваат во окружните судови, како потврда дека не се побегнати од државата.

За време на властта на АКП околу 700 илијади лица се условно казнети и секој ден во полициска станица се пријавуваат дека сеуште не бегаат. Преполнувањето на затворите и исполнувањето на потребите на новите изградени затвори на Министерството за правда доведе до условно казнување на околу 700 илијади лица. Додека пак парично се казнетите 27 илијади лица.

Под „Условна казна“ со 449 илијади 429 лица на чело е “Ослободување под надзор на судска контрола“ , 76 илијади 540 лица “Условно казнување поради лекување“, 107 илијади 906 лица “Извршување на казна со примена на условна мерка“, 27 илијади 22 лица “како извршување на парична казна работење во јавна институција“ Исто така според статистиките 3 илијади 740 лица се далеку од користење на своите права.

ОКОЛУ 22 ИЛИЈАДИ СЕ ДЕЦА

Според извечтајот на министерство за правда на Турција во 2018 година бројот на осудени деца бил 19 но според извештајот на министерство за правда во јули 2019 бројот на осудени деца се качил на 21 илијади 880. Додека 17 илијади 684 деца се  ослободени со “Ослободување под надзор на судска контрола“ 3 илијади 224 деца се ослободени поради лекување.

СЕКОЈ МЕСЕЦ СЕ ЗГОЛЕМУВА

Додека бројот на лица осудени со условна казна  во Април бил 680 илијади, во Мај се искачил на 683 илијади, во Јуни стигна до 689 илијади. Бројот на лица осудени на домашен притвор е 61.

280 ИЛИЈАДИ ЛИЦА ВО ЗАТВОРИТЕ

Според статистиката на министерство за правда до јуни бројот на лица во затворите на Турција е 280 илијади. Турција во 2009 според бројот на затворени беше 9та на листа на свет додека сега во 2019 е качена на 7мо.

МИНИСТЕРСТВОТО ГИ КРИЕ РЕАЛНОСТИТЕ НА ЗАТВОРИТЕ

Според проценката на весникот BirGün, пратеникот на ХДП Омер Фарук Гергериоглу, член на парламентарната комисија за истрага за човекови права, го изјави следното: "Додека пред неколку години зборувавме за бројки од околу 400-500 илјади сега зборуваме за 700 илјади. По ноември 2018 година, Министерството за правда, на комисијата почна да не и ја кажува реалната бројка на затворените. Со бројот на затворените и условно казнетите, бројката е еден милион луѓе кои се борат со неправедна пресуда ".

НЕ СЕ ПРИМЕНУВА ДОМАШЕН ПРИТВОР

Гергерлиоглу кој нагласи дека бројот на домашни притвореници е само 61 илјада рече дека “Мајките ги носат во затвор заедно со децата, мајките не ги носете во затвор, ставете им електронски лисици и нека бидат во домашен притвор бидејќи децата се мачат во затвор“.

Please publish modules in offcanvas position.