„И на Фетулах Ѓулен и на Тајип Ердоган им предложивме, но само еден од нив прифати“

Познатите норвешки режисери, Јирген Лоренцен и Нефизе Озкал Лоренцен снимија документарец за воениот удар кој се случи во Турција во јули 2016 година. Режисерите тврдат дека им предложиле интервју и не Фетулах Ѓулен и не Тајјип Ердоган, но дека Ердоган одбил да разговара за вечерта, која ја означи како „Божји дар“.

Настаните што се случија во јули 2016 година и последователните серии на репресија и незаконитост беа пренесени во документарен филм од двајца норвешки режисери Јирген Лоренцен и Нефише Озкал Лоренцен. После долг период на истражување и интервјуа, документарецот „En gave fra Gud“ (Божји дар) беше премиерно прикажан минатиот четврток во норвешката престолнина Осло.

После проекцијата, режисерите Јирген Лоренцен, Нефизе Озкал Лоренцен и експерт за Блискиот исток Анри Барки, одговорија на прашањата на учесниците.

„И НА ДВАЈЦАТА ИМ ПРЕДЛОЖИВМЕ“

Во документарецот се отстапи место за интервју на многу турски новинари, како што се Невѓин Менгу, Џан Аталај и Ахмет Шик. Мислејќи на Фетулах Ѓулен и Тајјип Ердоган, Јирген Лоренцен рече дека и на двете клучни имиња во врска со воениот удар им предложиле интервју, но дека „само еден од нив ја прифати понудата“.

„ЛИСТАТА ЗА РАЗРЕШУВАЊЕ НИЕ ЈА ИЗГОТВИВМЕ“

Меѓу другото, во фокументарецот се наоѓа и интервјуто со Фетулах Ѓулен. Додека пак, претседателот на Турција Ердоган ја одбил понудата за интервју. Меѓу интервјуираните се наоѓа и претседателот на турската работничка партија Доу Перинчек.

Перинчек тврди дека бил информиран во врска со воениот удар од страна на некои генерали и дека за тоа ја известил владата на Ердоган преку некои руски политичари и колумнисти на провладиниот весник Јени Шафак. Перинчек тврди дека меѓу разрешените генерали се наоѓаат и имиња кои ги изготвила неговата партија.

ЗБОРОТ НА ЕРДОГАН „БОЖЈИ ДАР“

Во документарецот е вклучен и важен документ за Сердар Коакун, обвинител на Канцеларијата за истраги за криминали против Уставниот поредок од периодот, кој е предмет на дискусија со записникот што го заверил ноќта на 15 јули. Обвинителот Џошкун, таа вечер околу 01:00 часот во подготвениот записник, ќе биде многу подоцна во

евиденцијата на настаните. Обвинителот Коскјун одби да одбие да ги слушне настаните што се прикажани во извештајот и ова е преставено како скандал.

Документарниот филм се фокусира на дефиницијата на претседателот Ердоган за 15 јули како „Божји дар“. Потоа, упатствата на Ердоган до граѓаните на улица и насоката на војниците се испитуваат од друга перспектива.

ЛИНЧ НА ВОЕНИТЕ УЧЕНИЦИ КОИ СЕ ПРЕДАДОА

Во документарецот, важна тема се и војниците кои биле претепани и убиени ноќта на 15 јули на мостот Босфор. Документарецот потенцираше дека смртта на 250 цивили кои биле убиени таа ноќ не била испитана. Внимание привлекува тоа дека И покрај предавањето на воените студенти наутро, полицијата ги линчувала. Интервјуто со новинарот Кан Атакли ги вклучува наводите и коментарите дека овие настани биле направени од паравоени групи како што е садат.

Документарниот филм вклучува и интервју со семејството на Мурат Текин, студент на Академијата за воздухопловни сили, кој беше линчуван на мостот. Најипресивниот момент од документарецот е интервјуто со Седат Текин, таткото на Мурат, кој покажувајќи слики од моментот кога Мурат почнал на воената академија и моментот кога им го предале целиот во крв.

ИНТЕРВЈУ СО ВОЈНИЦИТЕ КОИ СЕ ОБВИНЕТИ ЗА ПУЧ

Постојат и интервјуа со војници, обвинети за заговор за државен удар, ноќта на 15 јули. Внимание привлекуваат зборовите на еден командат на бродот кој рече „Да бевме ние пучисти, сега немаше да остане ниту брод ниту нешто друго“.

Голем дел од докемтарецот е отстапен за турските мигранти кои се иселија во Европа по линчот на турската влада.

ИНТЕРВЈУ СО ФЕТУЛАХ ЃУЛЕН

Во документарецот насловен како „Божји дар“ има интервју со Фетулах Ѓулен, кој беше преставен како обвинет број еден од страна на владата на АКП. Во интервјуто Ѓулен рече дека Ердоган се однесува остро кон сите опозициски настроени луѓе и дека движењето Хизмет е жртвено јагње. Ѓулен рече дека еден период го поддржувал Ердоган, бидејќи еден период ја промовирал демократијата.

Според сознанијата, режисерите го поканиле и турскиот амбасадор во остро но дека амбасадорот одбил да присуствува.

Документарецот е снимен на норвешки јазик, еден дел од документарецот е снимен на англиски и турски јазик. Целиот превод е на англиски јазик.