Турција: Тортурата уништи уште едно семсјство – „Ослободете ја барем мојата тешко болна мајка!“

Без законието на режимот на Ердоган продолжува да ги уништува семејствата, уништува домови и ги замаглува нивните животи.Осман Онер и неговата сопруга Мерјем се веќе три години во затвор. Нивните три деца понекогаш се вдомени кај баба им, понекогаш кај тетките. Сите деца имаат психолошки проблеми.

Средното дете Бетул (16) поради проблемите го напушти училиштето. Иако нема никакви конкретни докази за „членсство во тероризам“ на Мерјеми иако има докторска потвда за психолошки проблеми и дека не може да остане сама во просторија, таа сепак е притворена.  Синот Ибрахим Онер кој е студент на Правниот факултет во прва година „Јас сум кај едната тетка, браќата се кај другата. Јас сум болен од епилепсија. Семејството ни се уништи. Барем мајка ми да нѝ ја ослободат!“.

Семејството Онер е само едно од семејствата загрозени со уапсување на двајцата родители. Сопружниците се приведени во Февруари 2017 година. И по 16 дена се уапсени со одлука од судот. Од 6 Март па наваму мажот и сопругата се задржани во затворот во Килис. Мерјем Онер е притворена и е обвинета за „членство во терористичка организација“ само поради тоа што нивните деца ги запишале во училиште во сопственост на движењето Ѓулен и поради тоа што поседуваат сметка во банката блиска до Ѓулен, Банк Асја. Судењето на таткото Осман Онер сеуште е во тек.

СЕМЕЈСТВОТО СЕ УНИШТИ
Имаат три деца, кога беа уапсени, најстарото дете Ибрахим имаше 18 години, средниот Бетул имаше 13 години, а најмалата  Сема имаше 5 години.По налогот за апсење, сопружниците кои биле тешко болни, иако биле во ист затвор, не биле интервјуирани цели 2 години.Во меѓувреме, децата понекогаш остануваа кај бабата, понекогаш кај тетките. Ибрахим Онер се запиша на правниот факултет. Тој е одговорен за своите браќа!Сепак, тој исто така има епилепсија и има психолошки проблеми.Бетул наполни 16 години, но исто така беше непријатно и го напушти школото.Абрахам сега останува кај својата тетка. Неговите две сестри се кај другата тетка. Семејството е буквално распарчено.

СИНОТ СЕ ОГЛАСИ ПРКЕУ СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ: СЛУШНЕТЕ НИ ГО ГЛАСОТ
Ибрахим Онер раскажа за нивните искуства како семејство на социјалните мрежи три години. Онер, „Барем оставете ја мајка ми и да биде со нас за време на Врховниот суд.Јас и моите браќа сме во многу лоша ситуација ..“

БЕВ ПРИТВОРЕН БИДЕЈЌИ СУМ СИН НА ТАТКО МИ
„Здраво, јас сум Ибрахим Саид Енер.Јас сум најстарото дете во семејство од 5 деца.Бев приведен од екипите на ТЕМ во Измир утрото на 26.08.2016 година, кога имав само 18 години. Бев притворен  недела во лоши услови (лежејќи на бетон, јадев помалку).За време на притворот  сфатив дека сум задржан таму затоа што сум син на татко ми кога не беше наметнато кривично дело од мое име.Бев ослободен под судска контрола “.

ЗАТВОРЕНА Е САМА ВО СОБА ЗА 28 ЛИЦА
„Иако мајка ми и татко ми беа во ист затвор, нивните права беа узурпирани и не им беше дозволено да се сретнат едни со други две години.Иако мајка ми страда од тешка депресија и панично нарушување, таа повеќе од една година се одржува сама во одделот на 28 лица и користи тешки лекови.Последниот пат кога била во болница, докторот пријавил дека има сериозни заболувања и не смее да биде сама.“

ТАТКО МИ Е ТЕЖОК БОЛЕСНИК ОД АСТМА
„Татко ми, кој го загуби својот татко во овој период, не можеше да ја исполни својата последна должност и не можеше да присуствува на погребот на неговиот татко.Татко ми има сериозна алергија и астма.Татко ми, учител по верска култура, сè уште е на судење.Мајка ми, која е наставник по Куран, беше осудена на 9 години 4 месеци и 15 дена.

ПСИХОЛОШКАТА СОСТОЈБА НА МОИТЕ СЕСТРИ Е СОСЕМА УНИШТЕНА
Моите сетсри страдаат од тешки психолошки нарушувања. Бетул го напушти училиштето во 10-то одделение, а Сема сега е во трето одделение.Моите сестрипрестојуваат кај тетките.Ние сме расфрлени како семејство.Бевме многу истрошени како семејство.Јас сум епилептичен и имам психолошки проблеми “.

БАРЕМ МАЈКА МИ ОСЛОБОДЕТЕ ЈА
„Моите родители се злоупотребувани, како што не добиваат вода и остануваат сами.Па, барем мајка ми треба да биде до нас за психологијата на моите сестри  и сопственото здравје.Јас ги пишувам овие за да се слушне гласот на мајка ми “.