Турција: Повеќе од еден милион истраги против тероризам во периодот помеѓу 2016 – 2018

Мустафа Ененероглу, актуелен независн пратеник кој поднесе оставка од редовите на партијата на Ердоган АКП, даде изјава за неговиот извештај за „станување член на вооружена терористичка организација“.Наведувајќи дека концептот на „терористичка организација“ е евакуиран, Енероглу во својот извештај рече: „Соочени сме со феномен што загрижува милиони луѓе и не може да се надмине со владеењето на правото. Политиката тоа го игнорира.  Луѓето веќе не бараат правда на судовите “.

ДАЛИ 1 МИЛИОН  56 ИЛИЈАДИ ЛИЦА СЕ ЧЛЕНОВИ НА ТЕРОРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА?

„Помеѓу 2016 и 2018 година вкупно 1 милион 56 илјади луѓе беа испитани и гонети поради наводно членство во терористичка организација. Ако ги сметаме само најблиските членови на нивните семејства,може да кажеме дека со овој проблем се засегнати повеќе од 4 милион лица. 1 милион 56 илјади луѓе се обвинети за членство во терористичка организација.Тоа беше предмет што не може да се надмине со закон и ќе создаде социјална траума која да се испита.

ВО МОМЕНТОТ ВЛАДЕЕ НЕДОСТАТОК НА РАЗУМОТ

По ослободувањето на концептот на терористичката организација, политичката тркачка нога е трка на беззаконие.Обидот да се тероризира неговиот противник, не гледајќи го уништувањето, е непријателска политика.Повеќе од милион луѓе претрпеле терористичка истрага!Колку е одржлив овој начин на размислување.

КРИТЕРИУМИТЕ ЗА СУДИИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛАГОДАТ И НА ПОЛИТИЧАРИТЕ

Тоа е една од класиците на човечката историја, законот не се применува на силниот, особено кривичното право се применува на само на слабиот ... Нема друго решение освен повторно оживување на политичката дебата. Законот да се оформува под сенката на политичката моќ, исто така може да се примени на голем број политичари од Врховниот суд и критериумите за да се утврди може да биде обвинет за членство во терористичка организација. Не велам дека овие критериуми се вистинити, велам дека ова е можно. Заедничката одговорност на сите треба да биде да се елиминира беззаконието и да се вратиме на владеењето на правото. Инаку, невозможно е некој да најде мир. Луѓето на врвот на државата се обвинуваат едни со други за „ФЕТО“. Тоа е да се евакуира законот. Очигледно е дека повеќе од милион луѓе се обвинети за членство во терористичка организација во оваа земја. Тие не се свесни за тоа колку деструктивната психологија ја создаваат врз општеството додека ги прават овие полемики меѓу себе.

СПОРЕД СУДОВИТЕ БРОЈОТ НА УЧЕСНИЦИТЕ ВО ДРЖАВНИОТ УДАР Е 10 ИЛИЈАДИ ЛИЦА

Имаме конкретни податоци за оние кои се директно вклучени во обидот за пуч.Ако ги погледнеме решенијата на судовите и првостепените судови сега, овој број е под 10 илјади лица, околу 9 илјади 800.Министерството за правда го објави бројот на лицата подложени на истраги и гонења во контекст на „ФЕТО“. Се работи за околу 560 илјади лица.98 проценти од овие лица не се обвинети за случајот на 15 јули.Според статистиката на истото министерство, бројот на лицата кои билгонети за членство во терористичка организација од 2016 до крајот на 2018 година е 1 милион 56 илјади ... Бројките за 2019 година сè уште не се утврдени.

НАРОДОТ ПОЧНА ДА ГО ГУБИ ОСЕТОТ ЗА ПРИСВОЕНОСТ НА ЗЕМЈАТА

Ние сме соочени со феномен што загрижува милиони луѓе и не може да се надмине со владеењето на правото.Политиката го игнорира ова.Луѓето веќе не бараат правда на судовите.Се запознав со безброј луѓе на судење и се соочив со оваа ситуација.„Ние веќе не сме заинтересирани за национални натпревари, го изгубивме чувството за припадност“, вели тој.Причината за ова е тоа што не функционира владеењето на правото.

КОЈ БИ ДОЗВОЛИЛ ДА МУ УМРА ДВЕ ГОДИШНОТО ДЕТЕ ВО СТУДЕНИТЕ ВОДИ НА ЕГЈСКОТО МОРА

Помислете на луѓето што се потонаа во Егејското Море.Ако некое лице смета дека може да биде гонето и казнето, тоа ќе издржи затвор и ќе пдофолжи со својот живот, но што мислите, дали би дозволил смрт на своето две годишно дете во студените води на Егејското Море?Една од улогите на законот е да ги врати во општество казнените лица.

ДИСКУТАБИЛНИ СЕ ОДЛУКИТЕ НА СУДИИТЕ

Со политичката клима и пошироко од тоа, Уставниот суд не ги презеде овие прашања во својата агенда или ги одложи. Ги разгледавме одлуките на Врховниот суд и одлуките на високиот кривичен суд.Во оваа рамка, видовме дека има сериозни проблеми и недостатоци во правната смисла во одлуките на Врховниот суд и дека тие не можат да излезат од деловно право.Според мое мислење, на многу проблематичен начин, за членство во терористичка организација се обвинуваат луѓе кои инвестирале во банка на движењето Ѓулен или го читале нивниот весник

Доколку некој бил делод обидот за државен удар на 15 јули или, откако ги утврдил терористичките активности на оваа организација, свесно и доброволно ја поддржувал организацијата, тогаш може да биде гонет за членство во терористичка организација, но луѓето не можат да бидат обвинети за членство во терористичка организација заради нивната вмешаност во законски активности.Според одлуката на Уставниот Суд, лицата кои не се дирекно вмешани во обидот за воен удар не може да се обвинат за тероризамЈас сум многу амбициозен, Европскиот суд за човекови права исто така ќе донесе одлука во оваа насока “.

Please publish modules in offcanvas position.