Писмо на 53 британски пратеници во врска со нарушувањето на човековите права во Турција

Писмо на 53 британски пратеници во врска со нарушувањето на човековите права во Турција

53 пратеници од британскиот парламент испрати писмо до министерот за надворешни работи Доминик Рааб каде што го повика да превземе сериозни чекори против авторитарниот режим во Турција.

Во писмото изготвено од пратениците на владејачката Конзервативна партија, поранешниот шеф на парламентарниот комитет за надворешни работи Криспин Блант, поранешниот министер за надворешни работи во владата на сега опозициската Лабуристичка партија на Тони Блер и Гордон Браун, Хилари Бен и потпишано од вкупно 53 пратеници се повикува Доминик Рааб Велика да ги информира пратениците во Парламентот во врска со политиките што ќе ги следи владата за да ја повлече Турција, која е стратешки партнер на Британија, да се врати линијата на демократијата, почитувањето на човековите права и плурализмот.

Во писмото конкретно се споменува апсењето на пратеникот на опозициската ХДП, Омер Фарук Гергерлиоглу, проблемите со кои се соочуваат другите бранители на човековите права, случајот Кобани и повлекувањето на Турција од Истанбулската конвенција, а од министерот за надворешни работи се бара да изјави дека пријателството на Велика Британија не е безусловно пријателство. Потписници на заедничкото писмо се конзервативните високи фигури Сер Роџер Гејл, Ендру Мичел, Џулијан Луис, истакнатата пратеничка на Лабуристичка партија Маргарет Бекет, Кејт Осамор и портпаролката за надворешна политика на Либерално-демократската партија, Лејла Моран. Ко-потпишаното писмо е прифатено како пратеничко прашање, а министерот за надворешни работи Доминик Рааб се очекува да го одржи дневниот ред на специјалната седница за да одговори на прашањата на парламентарците за ова прашање.