Почетокот на есента го зголеми бројот на болни од сезонски грип

Почетокот на есента го зголеми бројот на болни од сезонски грип

Временските промени го зголемија бројот на деца погодени од сезонскиот грип. Лекарите, сепак, велат дека бројот на заболени не е како пред пандемијата, кога во овој период од годината, бројот на болни деца беше многу поголем, а многу завршуваа и...

Што кога вашето дете не ја изговара правилно буквата “Р“ ?

Што кога вашето дете не ја изговара правилно буквата “Р“ ?

Често, децата имаат проблеми со изговарање на буквата “Р“. Неправилната артикулација е пореметување во говорот која се изговараат поединечни гласови како Р, Л, Ж, З, Ѕ.. Детето може да изговара глас за таа буква, но не со задоволувачки квалитет.

Чајот и маслото од нане нудат повеќе придобивки

Чајот и маслото од нане нудат повеќе придобивки

Чајот од нане помага во „битката“ против лошиот здив, како што посочуваат последните истражувања. Имено, за тоа е доволна една „гаргара“ со чај од нане и лимон дневно… Следат уште неколку придобивки од нането.

Кромидот и лукот не треба да се чуваат предолго во замрзнувач

Кромидот и лукот не треба да се чуваат предолго во замрзнувач

Правилно складирани во замрзнувач, овошјето и зеленчукот може да потраат со недели. Но, лукот и кромидот не сакаат предолго на ладно…

Бадемовото млеко можеби и не е толку здраво колку што многумина сметаат

Бадемовото млеко можеби и не е толку здраво колку што многумина сметаат

Бадемовото млеко стана доста популарен вид растително млеко. Само минатата година на светско ниво се потрошени скоро 1,3 милијарди евра за тоа. Сепак, според некои стручњаци, тоа можеби и не е толку здраво колку што многумина мислат.

Истражување: Децата со чести изливи на бес, се поуспешни личности

Истражување: Децата со чести изливи на бес, се поуспешни личности

Нови истражувања го потврдуваат и онаа популарното уверување дека ако детето има чести изливи на бес и бунт против вас, тоа многу веројатно ќе биде поуспешен и побогат човек во иднина.

Мрсната и слатка храна се опасни и за мозокот

Мрсната и слатка храна се опасни и за мозокот

Од сите органи, мозокот најлесно може да се оштети од нездрава исхрана, смета Лиза Москони, доцент по неврологија и радиологија на американскиот Универзитет Корнел во Њујорк.

Бананата може да придонесе за слабеењето

Бананата може да придонесе за слабеењето

Постојано слушаме колку е здраво овошјето и колку е важно да го јадеме секој ден затоа што го зајакнува имунитетот. Но, поради неколку причини, бананите се издвојуваат како посебно корисно и здраво овошје.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија