Зошто некогаш се будиме пред алармот ?

Зошто некогаш се будиме пред алармот ?

Целодневниот ритам ги опфаќа сите хронобиолошки процеси кои се случуваат во нашиот организам во текот на 24 часа, што го подразбира и ритамот на спиење односно будноста.

Сладок рецепт за подобра меморија

Сладок рецепт за подобра меморија

За подобро помнење, луѓето би направиле се, па така се измислени илјадници начини, методи, формули.

Работата во смени го оштетува мозокот

Работата во смени го оштетува мозокот

Последиците од работата во смени се стареење на мозокот и намалување на интелектуалната способност, предупредуваат научниците.

Сусамот лечи хемороиди

Сусамот лечи хемороиди

Семките од сусам не се само вкусен додаток и украс на печивата, туку и доста лековита намирница, што ги зајакнува коските, а помага и против изгореници и хемороиди.

Најголема грешка која се прави при изгореници

Најголема грешка која се прави при изгореници

Преовладува мислењето дека врз изгорениците треба да се пушти студена вода за кожата да се излади и на тој начин да се спречи создавање пликови.

Покрупните бебиња подобри ученици

Покрупните бебиња подобри ученици

Едно истражување, спроведено во САД тврди дека децата со поголема тежина при раѓањето имаат подобри оценки во училиште кога ќе пораснат.

Некои лекови e подобро да се земаат нaвечер

Некои лекови e подобро да се земаат нaвечер

Многу популарни лекови - вклучувајќи го и статинот, подобро е да се земаат ноќе, а не навечер, тврдат научниците.

Сливите како средство за забрзување на метаболизмот

Сливите како средство за забрзување на метаболизмот

Освен што се вкусни, сливите имаат благотворно дејство врз здравјето, бидејќи се многу богати со витамини.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.