Осум штетни влијанија на солта на телото

Осум штетни влијанија на солта на телото

Солта го менува вкусот на храната, но и влијае на телото на начини кои не можеме ни да ги замислиме Солта е примарен извор на јод, а негов недостиг може да доведе до струма, т.е. гуша.

Туберкулозата убива многу повеќе луѓе отколку што се смета

Туберкулозата убива многу повеќе луѓе отколку што се смета

Еден нов извештај на Светската здравствена организација (СЗО) покажува дека туберкулозата убива многу повеќе луѓе отколку што се смета, а владите не прават ништо по тоа прашање, објави „Гардијан“.

Дали треба секој ден да се јадат јајца

Дали треба секој ден да се јадат јајца

Јајцата се извор на железо, протеини, аминокиселини и антиоксиданти и лесни се приготвуваат за јадење.

Пушењето може трајно да влијае врз гените

Пушењето може трајно да влијае врз гените

Едно ново истражување спроведено во САД покажува дека пушењето цигари може да промени над 7.000 гени и така да предизвика развој на многу болести, пренесуваат американските медиуми.

Денешните деца помалку играат надвор во однос на нивните родители

Денешните деца помалку играат надвор во однос на нивните родители

Едно истражување спроведено во Велика Британија покажа дека денешните деца поминуваат половина помалку време играјќи си на отворено во однос на нивните родители.

Лани зголемен бројот на браковите, намалени разводите

Лани зголемен бројот на браковите, намалени разводите

Повеќе склучени бракови, а помалку разведени се регистрирани во минатата година. Според објавените податоци на Државниот завод за статистика бројот на склучени бракови во 2015 година изнесува 14.186 и е за 2,7 проценти повеќе во однос на претходната година.

Кампања за подигнување на свесноста на заболувања на тироидната жлезда

Кампања за подигнување на свесноста на заболувања на тироидната жлезда

Здружението за борба против рак „Борка-за секој нов ден“ од Скопје кон крајот на месецов ќе спроведе национална кампања за подигнување на свесноста за тироидни заболувања во Македонија, насловена „Виолетов караван 2016“.

Значително намалување на бројот на грипозни во Кавадарци

Значително намалување на бројот на грипозни во Кавадарци

Значително намалување на бројот на заболени од грип во текот на изминатата седмица има регистрирано Центарот за јавно здравје од Кавадарци, информираше денеска епидемиологот Ристе Јовановски.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија