Спреј за тримесечна заштита од вируси

Спреј за тримесечна заштита од вируси

Научници од хонгконшкиот Универзитет за наука и технологија, развија антивирусна супстанција којашто ќе може да ги штити површините од новиот коронавирус и до 90 дена.

Пепелниците полни со догорчиња се опасни за здравјето

Пепелниците полни со догорчиња се опасни за здравјето

Најновите истражувања покажуваат дека и откако ќе бидат целосно изгаснати, цигарите преку филтрите и натаму во воздухот емитуваат 14 проценти од никотинот, што го „произведува” употребената цигара.

Научници открија која храна е опасна за мозокот

Научници открија која храна е опасна за мозокот

Американски научници дошле до заклучок дека луѓето чија исхрана вклучува претежно преработено месо, компири, бисквити и тестенини, поверојатно е дека страдаат од деменција отколку оние што се хранат рационално. Информациите за резултатите од студијата се објавени на страницата „Медикалекспрес“.

Фарбите за коса го зголемуваат ризикот од рак на дојка

Фарбите за коса го зголемуваат ризикот од рак на дојка

Колку е почеста употребата на трајни бои за коса, тоа значи деја е поголем ризикот од развој на рак на дојка, посочува научен труд објавен во списанието „Интернешнл журнал оф кансер”.

Арсова: Мијте ја косата, коронавирусот се пренесува и преку неа

Арсова: Мијте ја косата, коронавирусот се пренесува и преку неа

Ковид-19, може да се пренесе на косата, со допир или по пат на капки во воздухот, вели трихологот, д-р Елена Арсова. Таа потенцира дека треба да бидеме внимателни, на пример, додека чекаме во редот во маркет да бидеме на дистанца...

Црното чоколадо нè прави поенергични и попродуктивни

Црното чоколадо нè прави поенергични и попродуктивни

Руски експерти препорачуваат да се консумира половина црно чоколадо секој ден, но поделотворно е тоа да го правиме дење, оти тоа е висококалоричен производ што нè прави поенергични и попродуктивни, сметаат докторите.

Осумте критични фази на детството

Осумте критични фази на детството

Кога семејството ќе почне бројчено да расте, родителите постојано се соочуваат со неочекувани и непредвидени ситуации околу децата.

Раното будење носи ризик од болести

Раното будење носи ризик од болести

Човечкиот организам е создаден така што, дење да работи, а ноќе да одмора. Поради одредени последици од тоа, генетичари од Универзитетот на Алабама сметаат дека раното станување носи поголем ризик од некои болести.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.

Заман Македонија