Вонредната состојба и децата кои не одат во градинка

Вонредната состојба и децата кои не одат во градинка

Речиси и да нема родител на дете од градинка, кој овој период на вонредна состојба не се прашува – како да го занимава, но и како да го скроти своето малечко, односно како да минат квалитетно време во изолација, а...

Виролози: Отворете прозорци, пуштете го сонцето, вирусот нема крилја

Виролози: Отворете прозорци, пуштете го сонцето, вирусот нема крилја

Претседателот на италијанскиот Висок здравствен институт Силвио Брусаферо изјави дека нема докази дека вирусот циркулира во воздухот.

Калинките и малините го подмладуваат телото

Калинките и малините го подмладуваат телото

Швајцарски научници утврдија дека калинките и малините го забавуваат стареењето на човечкото тело и прават да се чувствуваме и изгледаме помладо.

Средствата за дезинфекција помагаат, но не се замена за сапун и вода

Средствата за дезинфекција помагаат, но не се замена за сапун и вода

Миењето раце со сапун и вода и употребата на средства за дезинфекција на рацете се неопходна мерка во заштитата во борбата против коронавирусот и сите вируси воопшто.

Пливањето го подобрува учењето

 Пливањето го намалува нивото на хоромот на стрес – кортизол, а го зголемува ендорфинот, којшто ја намалува болката. Токму затоа, по пливање сме опуштени, а не уморни.

Што се му прави топлината на човечкото тело

Европа доживува рекорден топотен бран. Илјадници низ целата планета умираат од разни болести предизвикани од топлината.

Подобро два хамбургера наместо еден со помфрит

 Калориите што се внесуваат со брзата храна не е нималку добра работа, но нутриционистката Емили Филд советува наместо да ги броиме калориите, да се обрне повеќе внимание на самиот состав на храната што ја јадеме.

Предолгото седење пред телевизор – штетно за срцето

Предолгото седење пред телевизор го зголемува ризикот од срцеви заболувања, како и од висок крвен притисок и дијабетес. Американските научници тврдат дека луѓето што повеќе од четири часа на ден гледаат телевизија, имаат 50 отсто поголема веројатност од срцеви проблеми...

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.