На децата давајте им помалку шеќер

На децата треба да им се дава што помалку шеќер и што повеќе овошје, се вели во истражуавање на Кралскиот колеџ за педијатрија во Британија.

Високите температури го зголемуваат ризикот од труење со храна

Агенцијата за храна и ветеринарство излезе со препораки за безбедно кинзумирање на храната на прагот од летото кога со порастот на температурите се зголемуваат и потенцијалните ризици од појава на труење со храна.

Здружението на хемофиличари го одбележа Светскиот ден на хемофилијата

Здружението на хемофиличари го одбележа Светскиот ден на хемофилијата

Со пуштањето во воздух на црвените балони Здружението на хемофиличари денеска го одбележа Светскиот ден на хемофилијата – 17 Април. Од Здружението за хемофиличари информираат дека според Регистарот што го води Институтот за трансфузиона медицина и Центарот за хемофилија во...

Филипче: Добро е што нема автохтона појава на епидемија со морбили

Филипче: Добро е што нема автохтона појава на епидемија со морбили

Секојдневно на Клиниката за инфективни болести во Скопје има по нови седум до осум заболени со морбили и нема намалување на бројот на заболени, истакна денеска министерот за здравство Венко Филипче, кој рече дека добро е што нема автохтона појава...

Меѓаши ќе го промовира прирачникот „Позитивно родителство“

Меѓаши ќе го промовира прирачникот „Позитивно родителство“

Првата детска амбасада во светот Меѓаши денеска ќе го промовира прирачникот „Позитивно родителство“ чија цел е да се зголеми свесноста за важноста на одговорното родителство во насока на најдобриот интерес на децата. Прирачникот е достапен на македонски, албански и ромски...

Бактериолошки неисправна водата во поголем дел од селата со сопствен водовод

Бактериолошки неисправна водата во поголем дел од селата со сопствен водовод

Од испитаните 4.545 примероци вода од селата со сопствен водовод, 35 проценти (1.598) биле бактериолошки неисправни, поради тоа што таа вода редовно не се хлорира, не се дезинфицира и затоа има бактерии. Тие села се најризични, таму не постои јавно...

Скопјани пијат чиста и здрава вода

Скопјани пијат чиста и здрава вода

Жителите на Скопје пијат чиста и здрава вода и не треба да се грижат дали ќе ја има доволно, со кој квалитет и во кое време на денот. Вода има доволно. Ова денеска го истакнаа скопскиот градоначалник Петре Шилегов, директорот...

Две и полгодишно дете почина на Клиниката за детски болести

Две и полгодишно дете почина на Клиниката за детски болести

На Клиниката за детски болести починало две и полгодишно женско дете, кое на било примено со сериозна бактериска инфекција.

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.