Дали веганите се хранат поздраво од оние кои јадат месо?

Дали веганите се хранат поздраво од оние кои јадат месо?

Еднојајчените близнаци Хуго и Рос Тарнер учествувале во експеримент којшто траел 12 недели. Целта била проверка околу тоа – дали веганската исхрана е поздрава од онаа со месо и производи од животинско потекло?

Притоа, Хуго почнал да следи веганска исхрана, а Рос продолжил да јаде месо. Важно е да се напомни и дека тие двајца обично тренираат секој ден, пренесува Би-Би-Си. Хуго признава дека на неговото тело му требало повеќе време да се навикне на веганството. Почувствувал потреба да јаде месо и сирење, но наместо тоа јадел овошје и јаткасти плодови. Рос, пак, понекогаш чувствувал дека има вишок енергија, а некогаш се чувствува уморен.

Истражувањата покажуваат дека различни видови на „добри“ микроби живеат во цревата и тие произведуваат хемикалии кои му помагаат на телото да функционира. Близнаците делат од 25 до 30 отсто од вообичаените микроби, па логично е различно да реагираат на различната исхрана.

Сепак, во просек, веганите се поздрави од оние кои консумираат месо, но треба да се нагласи дека има вегански диети кои се особено штетни за организмот.

Во основа, сѐ зависи од квалитетот на храната. Овој експеримент покажа дека нема значајна разлика меѓу двата режима.