Грешка која ја правите при правњето утринско кафе која може да ви го наруши здравјето

Грешка која ја правите при правњето утринско кафе која може да ви го наруши здравјето

Дали ви се случило наутро, полубудни, да ставите вода во ѓезве со кафе и да го заборавите, така што водата не само што врие, туку ја преполовuva својата количина.

На многумина им се случува, не само поради поспаност, туку и поради заборавеност и одвлекување на вниманието, а водата во бокалот се намалува трипати! И што прават повеќето луѓе? Во повеќето случаи, само додаваат вода и го варат го кафето.

Тоа во никој случај не е добра работа, велат нутриционистите. Велат дека оваа навика не е добра за нашето здравје и дефинитивно треба да ја промениме. Според експертите, двојното вриење на вода го зголемува арсенот, нитритите и флуорот, па дури и здравите минерали стануваат крајно штетни. Истражувањата покажуваат дека овој тип на вода е доста токсичен бидејќи голема количина арсен може да доведе до труење. Може да се појави и дијабетес, проблеми со органите за варење и кардиоваскуларниот систем.

Кога водата е изложена на високи температури долго време, нитритите се претвораат во нитрозамини, кои се канцерогени.

ШТО ДА НАПРАВИТЕ?

Немојте да бидете мрзливи, истурете ја зовриената вода од тенџерето, наполнете ја со нова, свежа вода, ставете ја на рингла и сега подгответе кафе на време.