Лекови кои ги пиеме на своја рака, а никако не смееме

Лекови кои ги пиеме на своја рака, а никако не смееме

Несоницата или лошиот сон може да го зголемат ризикот од дебелина, висок крвен притисок и дијабетес. Но колку е здраво да се пијат апчиња за спиење?

„Несоницата е многу често пореметување кај кое инциденцата варира помеѓу 10 и 30 проценти од популацијата. Тоа е во пораст поради високите нивоа на стрес кај населението. Ова се случува поради различни причини, некои физички, некои ментални, а понекогаш и без никаква причина. Физички проблеми како болка, дезориентација, дисфункција на црниот дроб, отежнато дишење во текот на ноќта и зголемено мокрење во текот на ноќта може да доведат до нарушувања на спиењето. Менталните проблеми како што се зголемената анксиозност, стресот поврзан со работата или семејството и депресијата исто така може да доведат до проблеми со спиењето. Причината за несоница може да варира од личност до личност“, вели д-р Субаш Чандра.

И додека таблетите за спиење изгледаат како решение за лошиот сон, како да знаете дека нема да доведат до токсична зависност и несакани ефекти?

Д-р Сандип Најар смета дека таблетите за спиење треба да се избегнуваат што е можно повеќе. Тој додаде дека повремено може да им се препишат само на оние кои имаат медицински причини да ги земаат.

„Пациентите со неодамнешен стрес кој предизвикува анксиозност и нарушувања на спиењето може да се лекуваат со апчиња за спиење неколку дена. „Пациентите со значителни тешкотии со дишењето и оние кои се изложени на поголем ризик од продолжена седација од апчиња за спиење, овие лекови им се даваат само со претпазливост и само доколку е апсолутно неопходно“, додаде д-р Чандра.

Зборувајќи за погрешната употреба на апчиња за спиење, вели дека многу пациенти ги користат и по истекот на пропишаното време.

„Пациентите, исто така, на крајот споделуваат апчиња за спиење што им се препишани со друго лице. Прекумерното консумирање на овие таблети над пропишаната доза е уште една неправилна практика. Покрај тоа, рекреативната употреба и зависностите се други злонамерни практики со кои се среќаваме“, рече докторката.

Д-р Најар рече дека овие лекови донекаде предизвикуваат опуштање и аналгезија, а многу пациенти тоа почнуваат да го бараат, па затоа се препишуваат премногу токму поради притисокот на пациентот. За жал, многу пати основната болест се занемарува и не се лекува. Ова може да го влоши здравјето на пациентот и да доведе до зависност.

Тој посочи и дека поттикнувањето на апчиња за спиење во секое време се смета за кривично дело.

„Тоа се штетни лекови и може да предизвикаат поспаност, главоболки, запек или дијареа, невролошки абнормалности, мускулна слабост, губење на либидото и многу други несакани ефекти“, објасни тој.

Луѓето никогаш не треба да споделуваат апчиња за спиење кои се препишуваат за проблеми со спиењето бидејќи постојат различни видови на апчиња за спиење со различни ефекти и профили на несакани ефекти, а она што е лек за едно лице може да стане штетно за друго лице, во зависност од нејзината постоечка здравствена состојба. , функцијата на бубрезите и црниот дроб, но и од други параметри. Дополнително, мора да се земе предвид комбинацијата на лекови и фактот дека не треба да се земаат апчиња за спиење доколку се земаат други лекови. Затоа е секогаш важно да се консултирате со лекар пред да земете апчиња за спиење за да знаете кои таблети се најбезбедни за вас.

Дополнително, важно е да се напомене дека таблетите за спиење создаваат зависност доколку се користат повеќе од две недели или еден месец, пишува Тајмс оф Индија.