Истражувањата откриваат дали треба да јадеме овошје пред или после оброк

Истражувањата откриваат дали треба да јадеме овошје пред или после оброк

Во текот на летните денови, лесна и освежителна храна е прв избор. Тогаш јадеме повеќе овошје и зеленчук, и се чувствуваме подобро и поздраво.

Сите знаеме дека овошјето е важен дел од исхраната. Одличен извор на витамини и минетали, антиоксиданси и влакни кои се неопходни за нормално функционирање на организмот.

Меѓутоа долго време се расправа кога треба да го конзумираме овошјето. Најчесто го земаме после оброк, а водачите за здрава исхрана сметаат дека тоа треба да се јаде исклучиво на празен стомак, за да внесеме што повеќе хранливи материи.

Меѓутоа истражувањата покажале дека нашето тело е создадено да апсорбира што повеќе хранливи материи од храната, и секогаш подготвено за работа.

Не постои распоред кога треба да го јадеме овошјето, туку треба да конзумираме четири пати дневно во мали количини.