15 причини да ги јадете секој ден

15 причини да ги јадете секој ден

Ако наместо слатки земате зрели смокви – тоа е најпаметното нешто што можете да го направите за себе.

Веќе пристигнаа првите иванџдан смокви. И додека уживаме во овие вкусни овошја, имајте на ум дека во вашето тело го внесувате најсовршениот подарок на природата.

Иако сувите смокви ни се достапни во текот на целата година, ништо не може да ги замени свежите. Можете да ги замрзнете слатките, месести плодови, а подоцна да ги користите за колачи и штрудли, како и за џемови.

Благотворното дејство на смоквите започнува од лечење на акни и мозолчиња до превенција од рак. Смоквите се богати со бета каротен, витамини А, Ц, Е и К, калциум, железо и други минерали. Еве 15 добри причини зошто треба да ги вклучите смоквите во вашата редовна исхрана.

15 причини зошто да јадете смокви што почесто:

  • Превенција на рак – Смоквите покажаа одлични резултати во намалувањето на ризикот од рак на простата. Исто така, се верува дека помагаат при рак на дојка во периодот по престанокот на менструацијата.
  • Го намалува холестеролот – Може да дојде до срцев удар или мозочен удар поради стеснување на артериите. Покрај холестеролот, на оштетувањето на срцето влијае и зголемените триглицериди. Докажано е дека смокви поволно делуваат на нивото на холестерол во крвта. Растителните стероли како што се стигмастеролот и ланостеролот, кои ги содржат смоквите, се врзуваат за молекулите на холестеролот во цревата и на тој начин ја попречуваат неговата апсорпција.
  • Превенција од висок крвен притисок и срцев удар – Омега 3 и омега 6, кои ги има во изобилство во смокви, се многу важни за здравјето на кардиоваскуларните органи. Смоквите се добар извор на калиум, минерал кој го регулира крвниот притисок.
  • Помош во лекувањето на дијабетес – Поради количеството шеќер што го содржат смоквите, на дијабетичарите им се советува да внимаваат при нивното користење. Меѓутоа, доколку се користат умерено, може да дојде до намалување на потребата од количината на инсулин кај дијабетичарите.
  • Ја подобруваат меморијата – Редовното внесување на смокви ја спречува анемијата и ја подобрува меморијата. Само четири суви смокви обезбедуваат дури четвртина од препорачаната дневна доза на железо што му е потребно на нашиот организам.
  • Лаксативно дејство и лек за стомачни проблеми – Компотот од смокви делува како лаксатив. Смоквите во народот се познати како лек за чир и гастритис. Тие го намалуваат надуеноста, ја подобруваат функцијата на цревата и ги отстрануваат грчевите во стомакот. Ги уништуваат црвите и другите цревни паразити. Го подобруваат празнењето на цревата, ја намалуваат потребата од лаксативи, без да предизвикуваат зависност, цревни грчеви и дијареа.
  • Помош при хемороиди – Секојдневното консумирање смокви е подеднакво ефикасно во лекувањето на хемороидите како и самите лекови.
  • Тие се здрави за кожата – Кога се нанесуваат директно на кожата, печените смокви можат да излечат воспаленија како што се апсцеси и чиреви.
  • Лекува акни – Поради високата содржина на вода, пирето од смокви делува како одлично средство за чистење на кожата и помага во спречување и лекување на акни.
  • Променете ги млечните производи – Доколку сте нетолерантни на млечни производи, смоквите можат да ви помогнат. Тие се полни со калциум и затоа се одлични алтернативи за оние кои не можат да пијат млеко или јогурт.
  • Ги убиваат вирусите – Свежите смокви делуваат смирувачки при воспаление на бронхиите. Содржи многу вода и природни шеќери, па е корисен за закрепнување од исцрпеност и детоксикација. За приготвување на кафе се користат и крупно мелените смокви, кои се препорачуваат за белодробни пациенти. Смоквите и нивниот млечен сок имаат силно антисептично и дезинфицирачко дејство.
  • Помогне за слабеење – Богати со диетални влакна, се користат во диети и кај луѓе кои страдаат од дебелина. Тие се со малку маснотии и обезбедуваат повеќе влакна од кое било друго овошје и зеленчук.
  • Ги штити коските – Богати се со калциум, минерал кој има многу функции, вклучувајќи ја и густината на коските. Тие се особено добри за деца во развој, бремени жени и жени во постменопауза склони кон остеопороза. Можете да ги јадете свежи, но и сушени, кои содржат пет пати повеќе калциум.
  • Ја елиминира несоницата – Содржината на тритофан во смокви помага во лекувањето на несоница и нарушувања на спиењето. Минералниот состав позитивно влијае на нервниот систем, па помага и при депресија.
  • Ја зголемуваат сексуалната желба – Со оглед на тоа што се одличен сојузник во борбата против стресот, кој е еден од главните виновници за губењето на сексуалната желба, смоквите можат да ви го спасат сексуалниот живот и уживањето, секако со редовна употреба.