Секојдневното консумирање боровинки влијае на долговечноста

Секојдневното консумирање боровинки влијае на долговечноста

Ако сакате да посипете боровинки на вашата утринска чинија со овесна каша или јогурт, тогаш имате среќа. И покрај фактот дека овие бобинки се мали, боровинките содржат многу хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето долгорочно здравје.

АНТИОКСИДАНСИТЕ ВО БОРОВИНКИТЕ ГО НАМАЛУВААТ РИЗИКОТ ОД БОЛЕСТИ

Повеќето овошја и зеленчуци се моќен извор на полифеноли, антиоксиданси кои помагаат да се намали воспалението и да се борат против слободните радикали присутни во телото. Ако телото е во средина на хронично воспаление, тоа е повеќе склоно кон развој на болести. Истражувањата покажаа дека полифенолите можат да го намалат оксидативниот стрес и воспалението, што пак го намалува ризикот од болести.

Особено, боровинките се преполни со антиоксиданси наречени антоцијани, за кои е познато дека ги намалуваат слободните радикали во телото кои доведуваат до одредени болести како што се кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2, па дури и невролошки пад. Антоцијаните го носат и пигментот кој на боровинките им ја дава познатата богата сина боја.

БОРОВИНКИТЕ ПОМАГААТ ВО НАМАЛУВАЊЕ НА ЛОШИОТ ХОЛЕСТЕРОЛ

Еден од специфичните начини на кои боровинките можат да го намалат ризикот од болести е со намалување на нивото на ЛДЛ, лошиот холестерол, во крвта. ЛДЛ холестеролот е вид на холестерол кој се акумулира во артериите ако го има премногу во крвта и нема доволно ХДЛ, добриот холестерол, за да го пренесе ЛДЛ назад во црниот дроб. Студијата објавена во The Journal of Nutrition покажа дека учесниците кои консумирале боровинки пријавиле 27 проценти пониски нивоа на LDL холестерол за само осум недели, намалувајќи го ризикот од метаболички синдром и други ризици од кардиоваскуларни болести.

БОРОВИНКИТЕ СЕ ОДЛИЧЕН ИЗВОР НА ВЛАКНА

Општо земено, многу видови бобинки се силен извор на влакна. Според мрежата JAMA, консумирањето доволно диететски влакна е поврзано со помал ризик од болести и зголемена долговечност поради начинот на кој влакната го стабилизираат шеќерот во крвта и го намалуваат ЛДЛ холестеролот. Една студија дури покажа дека за секое зголемување од осум грама на диетални влакна, учесниците можеле да го намалат ризикот од смрт (како и случаи на срцеви заболувања, дијабетес и колоректален карцином) за помеѓу 5 и 27 проценти.

Влакната исто така заситуваат, што значи дека помагаат да се чувствувате посити подолго време. Американското здружение за срце препорачува најмалку 25 до 30 грама влакна дневно за оптимално здравје. Една чаша боровинки содржи околу четири грама влакна.

БОРОВИНКИТЕ ИМААТ ЗНАЧИТЕЛНИ КОЛИЧИНИ НА ВИТАМИН Ц

Конечно, боровинките даваат голем поттик за нивото на витамин Ц во нашето тело – една чаша содржи околу 15 проценти од препорачаната дневна доза. Витаминот Ц делува како моќен антиоксиданс кој се бори против слободните радикали, а исто така има корисен ефект врз нервниот, имунолошкиот, коските, ‘рскавицата и крвниот систем.

 

Последни вести

Заман Македонија

ZAMAN.MK ©
1994 - 2020 - СИТЕ ПРАВА ЗАДРЖАНИ.
Забрането е преземање на содржина без претходна дозвола на редакцијата.