Ново истражување открива зошто не треба постојано да додавате сол во вашата храна

Ново истражување открива зошто не треба постојано да додавате сол во вашата храна

Луѓето кои додаваат сол во храната додека се уште се на трпеза се соочуваат со зголемен ризик од рана смрт, вели новото истражување.

Студијата на повеќе од 500.000 луѓе заклучила дека оние кои секогаш додаваат сол во храната имаат 28% поголеми шанси за прерана смрт во споредба со луѓето кои ретко или никогаш не го прават тоа.

Типично, три од секои 100 луѓе на возраст од 40 до 69 години умираат рано во општата популација. Но, истражувањето објавено во European Heart Journal покажа дека уште едно лице на секои 100 може да умре прерано како резултат на дополнителен внес на сол, пишува N1.

Мажите на возраст од 50 години би можеле да изгубат околу 2,28 години од животот доколку консумираат дополнителна сол, покажа студијата. За жените на иста возраст, очекуваниот животен век може да се скрати за околу една и пол година.

Во текот на деветгодишното следење по собирањето податоци во периодот од 2006 до 2010 година, евидентирани се речиси 18.500 предвремени смртни случаи (на возраст под 75 години). Новата студија беше предводена од професорот Лу Чи од Универзитетот за јавно здравје и тропска медицина Тулан во Њу Орлеанс, САД.

„Во западната исхрана, додадената кујнска сол сочинува од шест до 20% од вкупниот внес на сол и обезбедува уникатен начин да се процени поврзаноста помеѓу вообичаеното внесување натриум и ризикот од смрт“, рече професорот, кој соработуваше со колегите од Медицинскиот факултет Харвард. .

Дури и „скромните намалувања“ на внесот на натриум може да резултираат со „значајни здравствени придобивки“, додаде тој.

Истражувањето ги земало предвид факторите кои би можеле да влијаат на резултатите, вклучувајќи ги возраста, полот, расата, лишеноста, индексот на телесна маса (БМИ), пушењето, внесот на алкохол, физичката активност и исхраната, заедно со здравствените состојби како што се дијабетес, рак и срцеви заболувања. пишува Sky News.

Ризиците од рана смрт поврзани со додадена сол биле малку намалени кај луѓето кои јаделе повеќе овошје и зеленчук – но разликата не била „значајна“.

„Бидејќи нашата студија е прва што објави поврзаност помеѓу додадената сол во исхраната и смртноста, потребни се дополнителни истражувања за да се потврдат наодите пред да се дадат препораки“, рече д-р Ци.