Yoonseok Choi, tanıştığı İsviçreli bir Müslüman’dan etkilenmiş ve İslamiyet’i seçmiş.
İlyas ismini alan Güney Koreli, “O günden sonra hayatın bütün yüklerinden kurtuldum.” diyor.
Güney Koreli Yoonseok Choi, 36 yaşında bir Müslüman. Berlin’de suşi ustalığı yapıyor. Aslında bilgisayar mühendisi ama bir süre önce hobisini meslek olarak seçmiş. Choi, 4 yıl önce İsviçreli bir Müslüman’la tanıştığı zaman hayatında köklü bir değişiklik yapmaya karar vermiş ve İslamiyet’i seçmiş. Müslüman olduktan sonra da İlyas ismini almış. Koreli İlyas, çocukluğunda İslam dinine negatif baktığını söylüyor. Bu kötü algıya gençlik yıllarında yaşanan 11 Eylül olayları da etkili olmuş. Ancak 15 yılı aşkın bir süredir yaşadığı Almanya’da tanıdığı insanlar ve yaptığı araştırmalar neticesinde İslam’ın yanlış sunulduğunu fark etmiş.
İlyas, bir akşam vakti içini kaplayan farklı bir hisle Müslüman olmaya karar verir. O günden sonra hayatının bütün yüklerinden kurtulduğunu ve özgürleştiğini söylüyor. Yeni bir hayata kapı aralayan Choi, arkadaşının önerisiyle ismini İlyas olarak değiştirmiş.
Müslümanlığı seçmesinde en önemli sebebin tevhid inancı olduğunu aktaran İlyas, “İlk başta namaz, abdest, oruç ve diğer bütün ibadetler çok farklı geldi. Bunun yanında namaz kılarken bütün Müslümanların bir araya gelmesi beni çok etkiledi. Diğer taraftan sadece bir tane kutsal kitap olması ve her şeyin Bir’i çağırması yıllardır aradığım boşluğu doldurdu.” ifadelerini kullanıyor. Müslüman olduktan sonra birçok soru ve problemlerle karşı karşıya kaldığını aktarıyor. Ailesinin yaklaşımı ve daha önceki arkadaşlarının tavırlarının kendisini üzdüğünü anlatıyor. Müslüman olduktan sonra genelde yüzeysel sorularla karşılaştığına söyleyen İlyas, “Kur’an-ı Kerim’in benim sorduğum sorulara en iyi cevapları vereceğini düşündüm. O yüzden bundan sonra Kur’an’ın bana önderlik, kılavuzluk edeceğine inanıyorum.” diyor.
İstanbul beni çok etkiledi
İlyas, İstanbul’un modern İslam’ın merkezi olduğunu düşünüyor. Diğer Müslüman kentlere göre insanların İstanbul’da daha özgürce yaşadığına inanıyor. İstanbul’un kendisi için örnek bir şehir olduğunu dile getiren Koreli İlyas, “İstanbul, mimarisi ve insanları ile beni çok etkileyen bir şehir olmuştur. Daha önce gezdiğim Arap ülkeleriyle karşılaştırdığımda herkesin kendi için nasıl yaşayacağına karar verebildiği ve insanların birbirlerine karşı Müslüman olsun ya da olmasın tolerans gösterdiği bir yer olduğunu düşünüyorum.” diyor. Ramazan ayında teravih namazlarının çok önemli olduğunu anlatan İlyas, başından geçen ilginç bir olayı şöyle anlatıyor: “İstanbul yakınlarında bir köyde bir Türk arkadaşımla teravihe gittik. İmam, teravihi o kadar hızlı kıldırıyordu ki, takip etmem çok zor oldu. İmamın böyle hızlı kıldırmasını, küçük abdesti gelmesine yordum. İkinci gün başka bir camiye gidince anladım ki, genel olarak öyle kılınıyormuş. Arap ülkelerinde çok yavaş kıldırılıyor. Türkiye’deki bu durum benim için çok ilginçti.”